Schengenverklaring of medische verklaring voor medicijnen.

Schengenverklaring of medische verklaring voor medicijnen.

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument. Maar wel handig om mee te nemen als u zorg nodig heeft in het buitenland.

Reist u met opiaten naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert? Dan moet u eenSchengenverklaring aanvragen bij het CAK.

De volledig ingevulde verklaring kunt u inleveren bij de assistente aan de balie. Zij zal zorgdragen voor de afronding van de verklaring. Aan deze verklaring zijn de kosten van 10 euro verbonden ( het betreft hier namelijk geen verzekerde zorg) 

Vraag de verklaring op tijd aan, in ieder geval vier weken voor vertrek.  Voor meer informatie over reizen met Opiaten, kunt u terecht bij het CAK. 

Voor landen buiten het Schengengebied heeft u mogelijk een medische verklaring nodig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar u doorheen reist om bij uw eindbestemming te komen. Een voorbeeld van een medische  vindt u op de website van het CAK. Op Nederlandwereldwijd.nl leest u meer over  medische verklaringen in het buitenland .