Keuringen, medische verklaring en reizigersvaccinaties

U kunt in principe in onze praktijk niet terecht voor keuringen en reizigersvaccinaties. Wij beschouwen dit als “specialistenwerk” en verwijzen u daarom graag door naar instanties met deze specifieke kennis. Hieronder een greep uit enkele adressen waar u kunt informeren voor deze vragen.

Sportkeuringen

Sportzorg.nl

Sportmedisch centrum Papendal
Tel: 038-4245689

Sportmedisch duikonderzoek
Tel: 030-2252290

Rijbewijskeuringen

RijbewijskeuringsArts.nl

Een afspraak maken kan op locatie maar ook thuis in avond en weekend

Cbr.nl

Schengenverklaring of medische verklaring voor medicijnen.

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument. Maar wel handig om mee te nemen als u zorg nodig heeft in het buitenland.

Reist u met opiaten naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert? Dan moet u eenSchengenverklaring aanvragen bij het CAK.

De volledig ingevulde verklaring kunt u inleveren bij de assistente aan de balie. Zij zal zorgdragen voor de afronding van de verklaring. Aan deze verklaring zijn de kosten van 10 euro verbonden ( het betreft hier namelijk geen verzekerde zorg) 

Vraag de verklaring op tijd aan, in ieder geval vier weken voor vertrek.  Voor meer informatie over reizen met Opiaten, kunt u terecht bij het CAK. 

Voor landen buiten het Schengengebied heeft u mogelijk een medische verklaring medicijnen nodig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar u doorheen reist om bij uw eindbestemming te komen. Een voorbeeld van een medische verklaring  vindt u op de website van het CAK. Op Nederlandwereldwijd.nl leest u meer over  medische verklaringen in het buitenland .

Medische verklaring

De KNMG (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Geneeskunde) heeft als standpunt dat een behandelend arts geen verklaringen afgeeft over een eigen patiënt, waarbij hij/zij een oordeel geeft over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen.
Voorbeelden daarvan zijn:

-is iemand in staat te werken, een auto te besturen, naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, is terecht een geboekte reis geannuleerd of heeft iemand recht op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte?

Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. De onafhankelijke arts kan een eigen beoordeling maken van de situatie. Zo nodig kan de onafhankelijke arts, met toestemming van de patiënt, extra informatie opvragen bij de behandelend arts(-en)

Klik op een van onderstaande links voor informatie:

KNMG verklaring Nederlands
KNMG verklaring Turks
KNMG verklaring Engels
KNMG verklaring Marokkaans-Arabisch

Klik hier voor het LHV standpunt m.b.t. een medische verklaring i.v.m. het vergoeden van een geneesmiddel.

Reizigersvaccinaties

Travel Clinic Oost (Locatie Rijnstate Velp en poli Zuid Arnhem)
Tel: 088-0055944

Huisarts C.Alferink
Tel: 026-4422456

Reisprik.nl

GGD Arnhem 
Tel: 026-3773344 of 0800-8446000