Blaasontsteking; nieuwe werkwijze en behandeling in de praktijk

Als praktijk blijven we bezig om onze zorg te verbeteren. Een nieuwe richtlijn rondom de diagnostiek en behandeling van blaasontsteking heeft er toe geleid wat we veranderingen gaan doorvoeren. Wat dat voor u betekent leest u hier:

Denkt u dat u een blaasontsteking heeft gebracht dan tussen 8.00-10.00 uur uw urine naar de praktijk. 

Het opvangen van de urine: 

Thuis vangt u bij voorkeur de 1e ochtendurine op. Dit doet u als volgt:

Was voordat u urine opvangt uw schaamstreek met water. Plas eerst een beetje urine weg en vang de krachtige stroom op. Bewaar de urine in de koelkast totdat u deze naar de praktijk brengt.

Inleveren urine op de praktijk:

Neem uw urine mee naar de praktijk. Plak op de praktijk een sticker met uw naam en geboortedatum op het potje. Vul de vragenlijst volledig in. Plaats de urine in de koelkast en stop de vragenlijst in de brievenbus

Het resultaat:

De uitslag en het behandeladvies kunt u inzien op www.mijngezondheid.net (MNG) Wij streven er naar deze uitslag voor 14 uur in uw dossier te zetten. Bent u niet in staat om in te loggen dan kunt u na 15.00 uur zelf naar ons bellen voor de uitslag.

Behandeling:

Bij mannen moet een blaasontsteking worden behandeld met antibiotica. Bij vrouwen is dit lang niet altijd nodig en verdwijnt de blaasontsteking vaak vanzelf door goed te drinken en zo nodig paracetamol als pijnstiller te gebruiken. Vrouwen worden wel met antibiotica beïnvloed bij: zwangerschap / suikerziekte / sterke weerstand weerstand / defecten aan nieren of urinewegen. Wij zullen dus niet meer elke blaasontsteking automatisch behandelen met antibiotica.